Protein, Karbonhidrat, Yağlar ve Vitaminler

Protein Karbonhidrat Yağlar Vitaminler

Protein, Karbonhidratlar ve İşlevleri

         Karbonhidratlar ısı ve enerjinin ana kaynağıdır. Bir gramı 4 kkal sağlar. Diyette en çok bulunan besin öğelerinden biridir. Mono ve disakkaritlerin tatlandırıcı özellikleri vardır. Karbonhidratlar protein koruyucu etkiye (protein sparing effect) sahiptirler. Karbon iskeletleri elzem olmayan amino asitlerin sentezinde kullanılır. Glukoz beyin ve sinir sisteminin ana enerji kaynağıdır. Tüm vücut hücreleri tarafından acil enerji kaynağı olarak kullanılır, kas ve karaciğerde glikojen olarak depolanır. Bitkiler karbonhidratları nişasta şeklinde depolarlar, bu insanlar için ucuz ve kolay kullanılabilir bir enerji kaynağını oluşturur. Süt ve ürünlerinde bulunan laktoz barsaklardan kalsiyum emilimini arttırır, barsaklardaki yararlı bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Sindirilemeyen karbonhidratlar (diyet posası) barsaklarda peristaltik hareketi arttırır, kabızlığın önlenmesine yardımcı olur, basit şekerlerin emilimini regüle eder. Kolesterolün geri emilimini önleyerek yada geciktirerek kan kolesterol düzeyini kontrol altında tutar. Karbonhidrat içeren diğer bileşikler kan pıhtılaşmasını önleyen heparin, kollojen doku ve deride bulunan dermatan sülfat, steroid ve adrenal hormonların bir bileşeni olan glikozidler ve bağışıklık sisteminde görevli immünopolisakkaritlerdir. Karbonhidratlar için günlük tüketilmesi önerilen kesin bir miktar yoktur. Ancak günde minimum 50 gram alınması ketozisi önlemek için gereklidir. Her 1000 kalori için günde 125-150 gram karbonhidrat alınması tavsiye edilebilir.
           

        Bütün yaşayan organizmalar için elzem olan kompleks organik bileşikler. Birbirlerine bağlanmış amino asitlerden oluşan bir yapıdır. Amino asitlerin sıralanış biçimi her proteinde farklıdır ve bu diziliş proteninin fonksiyonunu belirler. Proteinler, primer, sekonder, ve tersiyer  yapılarda bulabilirler. Bu amino asitlerin dizilişine ve yapıdaki durumlarına göre değişir. Proteinin yapıtaşı olan amino asit daima karbon, hidrojen, oksijen ve nitrojen kapsar. Bazı amino asitlerde fosfor, sülfür, çinko, bakır, ve demir bulunur. Proteindeki nitrojen onu yağlardan ve karbonhidratlardan ayırır. Esasen proteinin fizyolojik olarak eşşiz fonksiyonu nitrojen içermesindendir. Protein kolayca denatüre olur. Denatürasyon besleyici özelliğini kaybettirmez. Protein yapısındaki enzimler ısı ile inaktive edilirler.

Protein Karbonhidrat Yağlar Vitaminler-3

Yağlar

         Yağlar insan vücudunun biyolojik ihtiyaçları için diyetle alınması zorunlu olan en önemli besin ögelerinden biridir. Vücuda sağladıkları kalori bakımından diğer temel besin ögelerinden daha zengindirler. Bir gram yağ yaklaşık 9 kalori sağlar ki bu miktar karbonhidrat ve proteinlerin birer gramının sağladığı enerjinin iki katından fazladır. Vücutta emilimleri diğer gıdalarla kıyaslandığında daha uzun sürede olduğundan, mide boşalmasını, dolayısıyla acıkma duygusunu geciktirirler. Yemeklerde ve salatalarda lezzet, pasta ve kurabiyelerde yumuşaklık ve gevreklik sağlarlar. Yemeklik olarak kullandığımız yağlar katı ve sıvı olarak başlıca iki gruba ayrılırlar. Katı olarak tükettiklerimiz, tereyağı ve margarinler, sıvı olarak tükettiklerimiz de zeytinyağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağlarıdır.          

         Sağlıklı bir diyet için öncelikle katı yağlar, zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağların dengeli bir şekilde kullanılması gereklidir. Katı yağların fazla tüketilmesi kalp-damar hastalıkları yönünden olumsuz etki gösterir. Katı yağlar hayvansal besinlerde doğal olarak yeterince bulunduğundan yemeklere mümkün olduğunca az eklenmeli, etli yemeklere yağ konulmamalı ve kahvaltıda yağ tüketme alışkanlığından mümkün olduğunca vazgeçmelidir. Diğer bitkisel sıvı yağlar elzem yağ asitlerinin kaynağıdır. Zeytinyağı ile bir denge içinde kullanılırlarsa kalp-damar hastalıkları üzerine olan olumlu etkileri bozulur. Ayrıca toplam yağ tüketimi içindeki payları arttığından vücuttaki oksidasyon olaylarını etkileyerek kansere yakalanma riskini arttırabilirler.

        Zeytinyağı, katı yağlar ile diğer bitkisel sıvı yağlar arasında denge sağlayan çok önemli bir yağ çeşididir. Bileşimindeki oleik asit vücudu katı yağların ve diğer sıvı yağların olumsuz etkilerinden korur. Ancak sağlıklı olduğu düşünülerek fazlaca tüketilebileceği yanılgısına düşülmemelidir. Balıkta bulunan yağların sağlık üzerinde çok faklı olumlu etkileri vardır. Bu nedenle diyette düzenli balık tüketme alışkanlığının (haftada en azından 1-2 kez) kazanılması gereklidir. Balıktaki yağ asitleri de diğer bitkisel sıvı yağların bazı olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktadır. Özel üretilmiş diyetetik yağlar 2 gruba ayrılabilir:

a) Doymamış yağ asitleri arttırılmış ve trans yağ asitleri azaltılmış olan margarinler. Bunlar diyette diğer katı yağlar yerine tüketilebilecek ürünlerdir. Diğer katı yağlara üstün niteliklerinin olması fazla tüketilebileceklerini göstermez.

b) Enerjisi azaltılmış margarin ve sıvı yağlar, margarinler su içerikleri arttırılarak, sıvı yağların ise içlerine enerji vermeyen yağ tadındaki bileşikler eklenerek enerjileri azaltılmıştır. Yağ tadında olup çok düşük kalori içeren protein türevi moleküllerle hazırlanmış krema benzeri yağlar da vardır. Bu ürünlerin kalorilerinin düşük olması kalıcı ve sağlıklı diyet alışkanlıkları kazanma yönünden düşünüldüğünde fazla tüketilebileceklerini göstermez. Su içerikleri arttırılarak hazırlanmış düşük kalorili margarinler kahvaltılık olarak hazırlanmışlardır ve pişirmeye uygun değildir. Ancak pilav, makarna gibi yemekler piştikten sonra diğer katı yağlar yerine konabilir ve eriyip karıştırıldığında iyi bir lezzet sağlarlar. Yağ çeşitlerinde yukarda belirtilen hususlar doğrultusunda düzenleme yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da çeşidi ne olursa olsun yağların fazla tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalı olduğudur. Bu nedenle diyette yağ düzenlemesi yapılırken diyetin toplam yağ içeriğinin de azaltılması (toplam diyet enerjisinin % 25-30 u) önerilmektedir. Yüksek yağ tüketiminin obezite, hipertansiyon ve bunlara bağlı olarak kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkları da beraberinde getireceği unutulmamalıdır.

Besin Miktar Yağ

BESİN

MİKTAR

YAĞ

Tereyağ

5 g

4,0 g

Kaşar Peyniri

50 g

16,7 g

Pişirilmiş Beyaz Pirinç

200 g

0,6 g

Yağda Yapılan Kızartmalar

100 g

10,9 g

Izgarada Pişen Hamburger

114 g

19,3 g

Patates Püresi

100 g

0,1 g

Tam Yağlı Süt

200 ml

7,6 g

Makarna (Beyaz)

140 g

1,9 g

Patates Cipsi

30 g

10,8 g

Yoğurt (Düşük Yağlı)

150 g

1,5 g

 

Also listen my podcast on Spotify & Youtube Music

If you do want to support the show, enjoy an extra warm feeling inside when you listen knowing you’ve help keep. If you do want to support the show, enjoy an extra warm feeling inside.

Vitaminler

         Birçok besinde az miktarda bulunan vitaminler, yaşamsal vücut süreçlerinin kontrol edilmesine yardım eder. Yetersiz vitamin alımı hastalıklara hassasiyeti arttırır ya da spesifik bir vitamin eksikliği hastalığı geliştirerek sağlığın bozulmasına neden olabilir. Çocuklarda ise büyümeyi kısıtlayabilir.

          Vitaminler temel olmakla birlikte, çok az miktarda gereksinim vardır. Besin dışı vitamin ilavesi tehlikeli olabilir veya çözünebilirliklerine bağlı olarak hızla atılırlar. Vitamin türleri ve bazı kaynaklarına değinecek olursak;

VİTAMİN ROLÜKAYNAKLARI
A VİTAMİNİ
(Retinol)
Sağlıklı deri ve gözlerBalık karaciğeri yağı, karaciğer, yumurta, tam süt Tereyağ ve margarin, koyu yeşil ve turuncu renkli Sebzeler.
B GRUPLARI  
Tiamin (B1) Enerji salınımıYağsız domuz eti, sakatatlar, süt ürünleri, bazı sebze ve meyvalar, kabuğu ayrılmamış tahıllar.
Riboflavin(B2)Enerji salınımıSüt, et, sakatatlar, maya ektratı.
Niasin Enerji salınımı, sağlıklı sinir ve sindirim sistemiTahıllar, peynir, yumurta, balık, meyva, et, kuru baklagiller.
PyridoxineSağlıklı kanYumurta, balık, et, tahıllar, bazı sebzeler.
B12 Sağlıklı kemik iliği ve kanYumurta, karaciğer, et, süt.
Folik AsitAnemiyi önlerSakatatlar, çiğ yeşil sebzeler.
Pantotenik Asit Enerji salınımıHayvansal ürünler, tahıllar, baklagiller.
Biotin Yağ metabolizmasını düzenlerYumurta sarısı ve sakatatlar.
C VİTAMİNİSağlıklı diş etleri ve hızlı iyileşmePatates, diğer sebzeler, meyva.
D VİTAMİNİKemik ve dişlerin sağlamlığıSüt ürünleri, yağlı balık, derinin güneşe maruz Kalması.
E VİTAMİNİVücutta doymamış yağları dengelemekTahil ürünleri, yumurta, süt, bitkisel yağlar.
K VİTAMİNİKanı pıhtılaştırmakTahıllar ve sebzeler.
  • Tiamin (B1) Enerji salınımı Yağsız domuz eti, sakatatlar, süt ürünleri, bazı Sebze ve meyveler, kabuğu ayrılmamış tahıllar.
  • Riboflavin(B2) Enerji salınımı Süt, et, sakatatlar, maya ekstratı
  • Niasin Enerji salınımı, sağlıklı sinir ve Tahıllar, peynir,yumurta,balık, meyve, et, kuru baklagiller.
  • Pyridoxine Sağlıklı kan Yumurta, balık, et, tahıllar, bazı sebzeler.
  • B12 Sağlıklı kemik iliği ve kan Yumurta, karaciğer, et, süt.
  • Folik Asit Anemiyi önler Sakatatlar,çiğ yeşil sebzeler.
  • Pantotenik Asit Enerji salınımı Hayvansal ürünler, tahıllar, baklagiller.
  • Biotin Yağ metabolizması. Yumurta sarısı ve sakatatlar.

İlgili Yazılar

Metabolik Denge
Ekim 30, 2024

Metabolizma her canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelerdir.

Check-up
Ekim 30, 2024

Sadece tahlil ve tetkikten oluşan basit bir laboratuvar incelemesi veya fiziksel beden muayenesi değildir.

Güzellik İçerden Gelir
Ekim 30, 2024

Tırnak, cilt ve saç sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz önemlidir. Dış görünüşünüz, bir sağlık sorununuz olduğunun ilk göstergesidir.

Alkali Ol Genç Kal
Ekim 30, 2024

Basit bir kimya bilgisi ile başlayalım. Asit olan maddeler genel olarak pH cetveli üstünde 0 ile 7 arasında bir değer alırken alkali olan maddeler ise 7 ile 14 arasında bulunmaktadır.

Aroma Terapi
Ekim 30, 2024

Aromaterapi, bitkisel yağların (esansiyel yağlar olarak da bilinir) doğal kokularının insanın fiziksel ve duygusal sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini kullanarak yapılan bir tedavi yöntemidir.

akupunktur
Ekim 30, 2024

Akupunktur, vücut yüzeyinde bulunan akupunktur noktalarının çok ince iğneler batırılarak iğnelenmesi ile hastalıkların tedavi edilmesini amaçlayan bir uygulamadır.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir