Metabolizma her canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelerdir. Vücudunuza giren her şey hücrelere ulaşana kadar değişime uğrar. Bu maddelerin bir kısmı vücudumuzun kullanabileceği şekle dönüştürülüp kullanılır. Kullanılmayan ve vücuda zararlı olanlar ise vücuttan en kolay ve en kısa sürede atılacak şekile getirilir. Tüm bu değişimler uygun şekilde olması gerekir ve süreçler metabolizmadır. Özetle metabolizma, her canlıda (insan, hayvan, bitki ve mikroorganizmalar) yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelerdir.
Genellikle metabolizmanın hızlı ya da yavaş çalışması ile ilgili çok şey duyarız ve bu daha çok kilo sıkıntısı yaşayan kişileri ilgilendiren bir şey gibi görünse de; metabolizmanın normal olarak çalışması demek bizim zararlı maddeleri kolaylıkla vücuttan uzaklaştırıp yararlı maddeleri en optimal düzeyde kullanmamız anlamına gelir. Yani olay sadece metabolizmanın hızlı veya yavaş çalışması değil dengeli ve doğru çalışmasıdır. Kendi doğasına uygun çalışan bir metabolizmaya sahip bir birey; kas/yağ dengesi normal, cilt ve damar kalitesi yüksek sağlıklı olduğu anlamına gelmektedir.
Metabolizmada iki safha vardır. Anabolizma (yapım)ve Katabolizma (yıkım). Daha basit yapıdaki molleküllerin, daha karmaşık yapıdaki molleküllere dönüşme süreçleri, anabolizma tepkimeleridir. Daha karmaşık yapıdaki molleküllerden oluşan maddelerin organizmada, daha basit yapılı moleküllere yıkımı süreçlerine metabolizmanın katabolizma tepkimeleri denir. Bütün olay anabolizma ve katabolizma arasındaki dengedir. Zira metabolizmanın hızlı veya yavaş çalışması diye ifade edilen şey bu iki tepkimeden birisinin ön plana geçtiği yani dengenin bozulduğu durumlardır.
Vücudumuza yabancı maddeler; ağız yoluyla sindirim kanalından veya nefes ile ve birde deri yoluyla girer. Vücut içine herhangi bir yolla giren her madde değişime uğrar. Ağız yoluyla aldığımız gıdaların içindeki veya üzerindeki (farkına vardığımız veya varamadığımız her türlü madde), hava yolundan aldığımız nefes ile vücudumuza giren ve göremediğimiz her tür molekül de vücudumuza girdikten sonra her an aktif metabolizmamız tarafından değerlendirmeye alınır. Genetik olarak bize aktarılmış olan şifreler devreye girerek; vücudumuza yararlı olan maddeleri dönüşüme uğratır ve büyüme, gelişme, onarım, şifa, vs gibi olaylarda kullanılır. Bir kısmı da daha sonra kullanılmak üzere depolanır. Zararlı olanları da en kısa yoldan uzaklaştırmaya çalışır. Zararsız hale gelecek şekilde parçalar, değişikliğe uğratır, suda veya yağda erir hale getirir ve atar. Atamadıklarını da zarar vermeyecek bölgelerde depolamaya çalışır. Ancak vücudun metabolize edemediği maddeler (zehir, toksik maddeler, ağır metaller, sentetik maddeler, vs) zarar verecek şekilde birikimler oluşturabilir.

Metabolik Denge Değerlendirmesi
- Metabolizma göstergelerinin ölçümü
- Genetik Risk faktörleri belirlenmesi
- Mevcut sağlık durumunun değerlendirilmesi
- Vücut pH dengesinin ölçümü
- Elektro manyetik alan değerlendirmesi
- Hücre metabolizmasının ölçülmesi
- Bağışıklık sisteminin değerlendirmesi
- Vitamin, Mineral ve enzim eksikliklerinin tespiti
- Kimyasal madde yüklenmelerinin tespiti
- Ağır metal birikimi
- Besin intoleransı ve dış etkenlere karşı alerjik reaksiyonların belirlenmesi
- Enfeksiyon ajanlarının taranması
- İlaç etkileşimleri ve yan etki analizi
Tedavi
Farkındalık ve bilinçlenme; Kullandığımız her gıda ve malzemede mümkün olduğunca doğal ve organik ürünleri kullanmak, kozmetik ve temizlik malzemelerinde kontrollü üretim yapan markaları tercih etmek gibi küçük önlemler uzun dönemde büyük değişikliklere neden olur.
- Metabolizmanın düzenlenmesi
- Vitamin ve mineral dengesinin düzenlenmesi
- Antioksidan tedavi
- Detoks programı (Elektromanyetik detoks, kolon detoksu- kolon hidroterapi ve özel beslenme programı, karaciğer ve safra yolları detoksu, akciğer detoksu, ozonterapi)
- Elektro manyetik alan düzenlemesi
- Toksinlerden arındırılmış, oksijen oranı %90 olan su tedavisi
- Ozon sauna
- Şelazyon terapisi (Ağır metal zehirlenmesi olanlarda)
- Fitoterapi (Opsiyonel-Fitoterapi uzmanınca )
- Aromaterapi (Opsiyonel-Aromaterapi uzmanınca)
- Cildi besleyici formüller (Opsiyonel-ilgili uzmanlarca)
- Nefes alma egzersizleri (Opsiyonel-Nefes terapisi uzmanınca)