Yazın hep bir iki kilo verir, kışın bir iki kilo alırız. Yazın sıcaklarda daha az yemek yemeye başlıyor, meyve ve sebzelerin sunduğu hafif, kalorisi düşük seçenekler sayesinde kilolardan kurtuluyoruz. Yaz mevsiminde televizyon seyretme süremiz kışa göre düşüyor. Abur cubur yeme alışkanlığımız ise azalıyor. Yazın gerek tatilde olalım gerek şehirde ister istemez daha fazla hareket ediyoruz. Bu yüzden bilinçli olarak diyet yapmasak bile yaz aylarında kilo veriyoruz. Günlerin kısalması, akşam yemeğinden sonraki sürenin uzun olması, dolayısıyla yemek sonrası atıştırmaların artması, soğuklardan dolayı hareketimizin kısıtlanması gibi pek çok faktör kiloları almamızda bir etken. Özellikle ramazanın kış dönemine denk gelmesi; Osmanlı mutfağı,iftar sofraları, ramazan tatlıları gibi güzel reklamların da etkisi ile kiloların miktarı artıyor.

Hiçbir kimse geçen seneki kilosundan daha fazla olmak istemez. Bu yüzden önlem almak gerekli. Öncelikle yazın verdiğimiz kiloları almamaya odaklanmalısınız. Beslenmede kaba bir dikkat küçük önerilerimize uymakla kışı kilo almadan, sık hastalanmadan, sağlıklı, enerjik ve formda geçirebiliriz.
Also listen my podcast on Spotify & Youtube Music
ÖNERİLER:
1- KIŞA KİLO VEREREK GİRMELİYİZ. Özellikle eylül ve ekim aylarında hafif kilo vermemiz, kışın kilo almamamızı sağlayacaktır. Kışında yazın ve bu iki ayda verilen kiloları korumalıyız.
2- Kış aylarında gidilen davetlerde ve ev ziyaretlerinde ikramlara ‘hayır’ demeliyiz. Temel prensip YAKAMAYACAĞINIZI ALMAYACAKSINIZ.
3- Yemeklerde özelliklede akşam yemeğinde gereğinden fazla yememek ve tokluk hissi için SOFRADA EN AZ 20 DAKİKA GEÇİRİN.
4- Düzenli olarak HAFTADA BİR KEZ TARTILIN. Örneğin her hafta Cuma günleri tartılarak kilonuzdaki değişikleri takip ederek önlem alabilirsiniz.
5- Kışın mutlaka HAFTADA ÜÇ GÜN EGZERSİZ YAPMALISINIZ. Havanın güzel olduğu, yağışsız günler mutlaka iyi değerlendirmelidir. Kışın sert olduğu dönemlerde bir spor salonuna yazılmalı veya eve yürüyüş bandı almalısınız.
6- Kışın soğuk aylarında ÇORBA TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN.
7- Boza, sahlep, sıcak çikolata gibi YÜKSEK KALORİLİ KIŞ İÇECEKLERİNİ TÜKETMEYİN.
8- Zaman zaman marul, biber, domates, salatalıktan oluşan karışıma; ton balığı, söğüş tavuk veya beyaz peynirden birini ekleyerek ana öğün olarak tüketebilirsiniz.
9- Palamut mevsiminde BOL IZGARA BALIK TÜKETİN.
10- Lahana ve karnabahar vücuttaki fazla suyu atar ve barsak faaliyetlerini arttırır.
11- Kestane tok kalmamızı sağlar. ÇİĞ KESTANE YEMEYİ DENEYİN, beğeneceksiniz.
12- Soğuk algınlığından korunmanın en iyi yolu BOL MİKTARDA C VİTAMİNİ ALMAKTIR. Portakal, mandalina, greyfurt, limon bol miktarda tüketilmelidir.
13- Kuşburnu, sivri biber ve kivinin de bir C vitamini deposu olduğunu unutmayın.
14- Güneş ışınları azaldığı kışın KALSİYUM VE D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER ALMALIYIZ. Özellikle menapoz dönemindeki hanımların kalsiyum içeren süt, yoğurt, peynir gibi ürünleri ve D vitamini içeren balığı fazla tüketmeliyiz.
15- Kışın soğuktan korunma iç güdüsüyle bilinçaltından şekerli yiyecekleri tercih ederiz. Ancak soğuk havada vücudumuzun ısınma gereksinimini MEVCUT YAĞ DEPOLARINI YAKARAK elde etmeliyiz.
16- Soğuk günlerde SICAK ŞEKERSİZ KAHVE VE BİTKİSEL ÇAYLARI BOL MİKTARDA ALABİLİRSİNİZ.
17- Soğuk havalar, karanlık günler DEPRESYON tablosu ortaya çıkartabilir. Depresyon kilo verme motivasyonunu bozarak fazla yememize dolayısıyla kilo almamıza neden olur. Kilo aldıkça mutsuzluğunuz artar ve depresyonu pekiştirir. Mutlaka DEPRESYONA KARŞI ÖNLEM ALMAK GEREKLİDİR. Gerekirse metabolizma hastalıkları uzmanınız bu konuda size yardımcı olacaktır ve profesyonel bir destek için yönlendirecektir.
18- Taze sebze tüketmediğiniz zamanlarda beslemedeki lif içeriği azalacağı için barsak hareketleri yavaşlar. Kepekli ekmek, bulgur pilavı, kepekli makarna ve kabuklu meyveler almalıyız.
19- Elma, armut gibi kabuklu meyveler soymadan tüketilmelidir.
20- Akşam yemeklerinden sonra ortaya çıkan açlık hissini bastırmak için KEPEKLİ BİSKÜVİTLER VE KABUKLU MEYVELER alınmalıdır.
Dr. Bilgin SİLAN
Dahiliye Uzmanı